fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Muziektherapie voor prematuren en hun ouders

Universitair ziekenhuis Antwerpen past sinds kort veelbelovende techniek toe

Muziektherapie voor prematuren en hun ouders

UZ Antwerpen muziektherapie

Muziektherapie voor prematuren en hun ouders

CATEGORIEËN

De dienst neonatologie van het UZ Antwerpen verzorgt elk jaar zo’n 500 premature baby’s als pasgeborenen met bijvoorbeeld hartaandoeningen of ademhalingsproblemen. Voor ouders is de opname van hun kindje een intense periode, die gepaard gaat met veel stress en onzekerheid. Naast deugddoende massages en relaxatiesessies staat ook muziektherapie op het programma.

 

Credit foto: UZ Antwerpen 

 

Muziektherapie is een nieuwe, veelbelovende therapie om stress bij baby’s en ouders te verminderen.Elke opname op neonatologie is immers een intense periode voor ouders en gaat vaak gepaard met veel stress. “Vandaag steken we ouders van kindjes op neonatologie een hart onder de riem”, vertelt Elke Moens, hoofdverpleegkundige neonatologie in UZ Antwerpen: “Ouders kunnen genieten van een deugddoende massage en een muziekrelaxatiemoment. Onze vrijwilligers zorgen voor verse fruitsla en soep, een leuke goodiebag en foto van hun kindje.”

 

 

Veelbelovende techniek

Ouders kunnen ook kennismaken met muziektherapie: een nieuwe, veelbelovende techniek die het UZA sinds kort aanbiedt om stress bij baby’s en hun ouders te verminderen. Muziektherapie heeft heel wat voordelen voor kinderen én ouders, blijkt uit onderzoek. Bij baby’s wordt zowel de ademhaling, hartslag als zuurstofopname in het bloed stabieler. Ook bij ouders werkt muziektherapie stressverlagend, waardoor ze gemakkelijker een band kunnen opbouwen met hun baby.

 

 

Tijdens de sessies maakt muziektherapeute Anneke Naaijkens-Doek live muziek voor de baby’s en ouders. “Dat kan met een gitaar, een ocean disk – een speciaal ontwikkeld instrument dat de geluiden van in de baarmoeder nabootst – of met mijn stem. Samen met de ouders kies ik een liedje dat voor hen belangrijk is, waar ze bijvoorbeeld een mooie herinnering aan hebben. Daarna begeleid ik hen om het liedje te zingen voor hun baby, bijvoorbeeld bij de couveuse of tijdens het kangoeroeën”, zegt Anneke.

 

 

Entrainment

Muziektherapie vertrekt altijd vanuit ‘entrainment’: het (muzikaal) meebewegen met fysieke parameters van het kind, zoals het ademtempo, zuigtempo, hartritme of de manier van huilen. “Dat is het grootste verschil tussen muziektherapie en ‘gewone’ muziek: het is altijd afgestemd op waar de baby op dat moment nood aan heef”, besluit de muziektherapeute.

Ga naar de inhoud