Nu het sneller donker wordt, is de kans groter dat mensen met een oogafwijking last hebben van nachtblindheid. Wanneer er te weinig licht is, kunnen ze namelijk niet meer goed zien. Wij geven je enkele tips om dit op te lossen.
Nachtblindheid wordt soms ook wel hemeralopie genoemd, of nyctalopia in het Engels. Het is een aandoening van het netvlies van het oog, waardoor je slecht of helemaal niet kunt zien bij weinig licht. Dat kan ’s avonds of ’s nachts zijn, maar ook binnen bij weinig verlichting. Iemand met nachtblindheid kan bij de overgang van licht naar donker tot ongeveer een uur nodig hebben om te kunnen kijken.
1. Ga langs bij de oogarts
Wanneer je zicht slechter werkt bij minder licht, kan de oogarts je hierbij helpen. Zo kunnen cataract, een tekort aan vitamine A of een genetische aandoening de oorzaak zijn van nachtblindheid.
2. Laat een oogmeting doen
Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat je bril niet genoeg is aangepast aan je sterkte. Om dit te controleren, kan je een oogmeting laten doen bij de opticien. Daarbij kan je de sterkte van je glazen laten optimaliseren of je brillenglazen laten aanpassen.
Bij een oogmeting worden ooglengte, oogvorm en oogdruk gemeten. Hiervoor maak je best een afspraak bij de opticien. Zo’n deskundige oogmeting wordt altijd aangerekend, maar je checkt best ook eens bij je ziekenfonds voor een terugbetaling.
3. Schaf DriveSafe glazen aan
Wanneer het donkerder wordt, worden onze pupillen groter waardoor we sneller last hebben van irritatie door lichtreflectie en verblinding. Dit kan voor problemen zorgen tijdens het autorijden. De firma Zeiss biedt DriveSafe glazen aan, die onder andere te verkrijgen zijn bij New Optics.
4. Gebruik lampen en filters
Voor mensen met slechtziendheid kan het zicht niet meer verbeterd worden. Gelukkig zijn er wel enkele hulpmiddelen om toch nog beter te kunnen zien. Die middelen kunnen mensen met nachtblindheid ook gebruiken, bijvoorbeeld om beter te kunnen lezen ’s avonds. Zo bestaan er naast leeslampen ook loepen (vergrootglazen in een montuur), kleurfilters en mini-computers om je te helpen met je zicht. Die zijn ook onder andere verkrijgbaar bij New Optics.