fbpx

NASA deelt foto van zon … die “lacht”

NASA deelt foto van zon … die “lacht”

De donkere vlekken zijn eigenlijk 'koudere' gebieden rond de zon. © NASA via Twitter

NASA deelt foto van zon … die “lacht”

Enkele dagen geleden deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA (National Aeronautics and Space Administration) een foto van een “lachende” zon op Twitter. Dat schrijft vrt.be. “De donkere gaten in de zon zijn coronale gaten”, laat NASA weten.


“Say cheese!”, daarmee begint NASA de Tweet waarin een ongewone foto van de zon te zien is. De Solar Dynamics Observatory, een ruimtesonde van de NASA, maakte een beeld waarop het lijkt alsof de zon lacht.


De organisatie laat weten dat de donkere plekken ook wel coronale gaten worden genoemd. Dat zijn gebieden in de hete atmosfeer rond de zon (de corona) waar het “kouder” is. Vanuit die coronale gaten kan zonnewind heel snel de ruimte in ontsnappen. Zonnewind kan zonnestormen veroorzaken, waardoor we bijvoorbeeld het noorderlicht kunnen zien. Maar die wind heeft spijtig genoeg niet alleen leuke effecten. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat er storingen komen in elektriciteits- en in communicatienetwerken. Zo zijn er al problemen geweest met onder andere gps-satelietten.


Koekjes en Teletubbies

De foto laat Twitter niet onberoerd. Zo vergeleken enkele Twitteraars de zon al met BN-koekjes of met de lachende zon in de Teletubbies. Ook zagen sommigen er een leeuw in en anderen mr. Stay-Puft uit Ghostbusters. En een meme mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Bron: vrt.be, Twitter

Ga naar de inhoud