Als alles naar wens verloopt vertrekt morgen, op 13 december 2022, een Ariane 5 vanaf de Europese raketlanceerinstallatie in Frans Guyana. De raket vervoert de eerste Meteosat Third Generation (MTG) , die de weersatellieten vervangt die vanaf 2004 weerbeelden van Europa en Afrika leverden. De oude satelliet geeft elk kwartier nieuw beeld, de nieuwere doet dat elke tien minuten. Ze moet vanaf 2024 nauwkeurigere weersvoorspellingen opleveren.
De oude satelliet gaf een beeld van onder andere België in blokken van ongeveer 3 bij 6 kilometer. De nieuwe satelliet geeft weerbeelden in blokken van 1 kilometer bij 1,5 kilometer. Daarnaast kan de satelliet in uitzonderlijke weersituaties sommige satellietbeelden elke 2,5 minuut leveren. De extra informatie is vooral van belang bij gevaarlijk en/of snel ontwikkelend weer.
Waarschuwingen
Hierdoor zien meteorologen veel meer details die informatie kunnen geven over nog te ontwikkelen of al aanwezig gevaarlijk weer. Het KMI wil deze satellietbeelden inzetten om de waarschuwingssystematiek te verbeteren.
Bliksemdetector
De MTG-satelliet is uitgerust met een nieuw instrument: een bliksemdetector. De bliksemdetector is een zeer snelle camera die elke milliseconde een beeld maakt bij een specifieke golflengte die het menselijk oog net niet meer kan waarnemen. Met de gegevens van deze bliksemdetector krijgt de meteoroloog inzicht in de omvang van onweer. Ook levert de MTG-satelliet meer informatie over vocht in de atmosfeer, wat een belangrijke rol speelt bij de vorming van bewolking, mist en neerslag, en ook bij het ontstaan van gevaarlijk weer. Door deze data in de weermodellen te verwerken, zullen er betere weersverwachtingen komen.
ESA
Na de lancering van deze satelliet staan voor de komende 15 jaar nog vijf lanceringen van MTG-weersatellieten gepland. Deze MTG-weersatellieten moeten minimaal 20 jaar weerbeelden gaan leveren. De satellieten worden gebouwd door de European Space Agency (ESA) in opdracht van de Europese Meteorologische Satelliet organisatie (EUMETSAT). EUMETSAT is een samenwerkingsverband tussen Europese landen – waaronder België – dat operationele weersatellieten beheert. De weerdiensten van al die landen krijgen toegang tot de weerbeelden.
Bron: knmi.nl.