fbpx

Nobi presenteert op vakbeurs Medica nieuwe versie van slimme lamp voor valdetectie en -preventie

Nobi presenteert op vakbeurs Medica nieuwe versie van slimme lamp voor valdetectie en -preventie

De lampen zijn binnenkort in verschillende kleuren beschikbaar. © Nobi

Nobi presenteert op vakbeurs Medica nieuwe versie van slimme lamp voor valdetectie en -preventie

De Vlaamse scale-up Nobi lanceert een nieuwe versie van zijn slimme lamp voor valpreventie en -detectie. De vernieuwde Nobi-lamp wordt voorgesteld op Medica, de grootste vakbeurs voor de medische industrie en hét jaarlijkse wereldforum voor innovaties in health- en age tech. Zowel het design als de technologie kregen een stevige upgrade. “Het design is dé sleutel om age tech op grote schaal te laten doorbreken.

De innovatieve, AI-gestuurde lamp die de Vlaamse scale-up  Nobi  ontwikkelde, kan valpartijen detecteren én voorkomen. Een scale-up is een start-up die de eerste fase na de oprichting heeft overleefd en ook zijn eerste succes reeds behaalde. Dat succes behaalde Nobi met haar slimme lamp.


Alles oké?

De vernieuwde versie van de lamp ziet wanneer mensen vallen en vraagt hen of ze in orde zijn. Komt er geen antwoord, dan stuurt de lamp automatisch een melding naar het zorgpersoneel of de familieleden. Ze kan ook beelden doorsturen, al dan niet abstract en onherkenbaar gemaakt om de privacy van de gevallen personen te beschermen. Dankzij Artificiële Intelligentie merkt de Nobi-lamp bovendien wijzigingen op in het slaappatroon en kan ze op die manier ook een verhoogd valrisico voorspellen.


Snel helpen

Nobi wil bijdragen aan de veiligheid en levenskwaliteit van oudere mensen. Ongeveer een derde van alle 65-plussers valt namelijk minstens één keer per jaar. Vallen is daarbij de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen. Wie niet binnen het uur geholpen wordt, loopt 50 procent kans om binnen het half jaar te overlijden. Het is dus belangrijk om er snel bij te zijn, en daar wil Nobi iets aan doen. 


Huiselijk design

Ondanks dat de slimme lamp werkt met Artificiële Intelligentie een hoog innovatief ontwikkeld is, is ze eenvoudig te gebruiken. Op die manier willen de ontwerpers het product gebruiksvriendelijk maken voor hun doelgroep, zodat ouderen de lamp ook effectief een plaats willen geven in hun huis. Volgens medeoprichter en CEO Roeland Pelgrims ligt daar de sleutel voor de grootschalige doorbraak van age tech: “De meeste technologische oplossingen voor senioren zijn vandaag in de allereerste plaats functioneel, en dat is er helaas ook aan te zien. Ze zijn vaak grijs, weinig esthetisch en in vele gevallen ook niet echt gebruiksvriendelijk. Waarom zouden oudere mensen geen stijlvolle, gebruiksvriendelijke technologie willen?”


Lamp met empathie

Matías Papalini, mede-oprichter en product designer bij ‘WatIf’, zegt dat de lat voor de nieuwe versie van de lamp heel hoog lag: “Empathie stond centraal in ons designproces. Ouder worden is een bijzonder emotionele ervaring voor veel mensen. Als op dat moment ook nog eens bloeddrukmeters, smartphones, smartwatches en allerlei andere toestellen je leven binnendringen, kan dat overweldigend zijn. Zeker voor een generatie die minder op zijn gemak is met technologie. Daarom moest de Nobi-lamp absoluut een menselijk gezicht krijgen.”


Tijdloos en vertrouwd

Marko Filipic, mede-oprichter en product designer bij ‘WatIf’, vult ten slotte aan: “Het is in essentie gewoon een stijlvolle, tijdloze lamp. Iets dat iedereen elke dag nodig heeft en voortdurend gebruikt. In die lamp zit geavanceerde hightech apparatuur, maar die is verpakt in een product dat er heel vertrouwd uitziet. Van al die ingewikkelde technologie zie of merk je in het woonzorgcentrum of bij je thuis helemaal niets.”


Voor woonzorgcentra, ziekenhuizen en assistentiewoningen zal de nieuwe Nobi-lamp wereldwijd beschikbaar zijn vanaf het voorjaar van 2023. Eerst in stijlvol wit, later in verschillende kleurvarianten.

Ga naar de inhoud