Groen licht activeert receptoren in de hersenen die ervoor zorgen dat pijn wordt verdoofd. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.
Fotoreceptoren zijn staafjes en kegeltjes die op het netvlies van het oog liggen. Deze receptoren sturen signalen naar cellen aan de binnenkant van het netvlies en zijn gevoelig voor licht. Het Chinese instituut voor neurowetenschap schakelde in een onderzoek die receptoren op verschillende momenten uit bij muizen. Zo konden de onderzoekers volgen hoe de pijnervaring veranderde. Daaruit konden ze concluderen dat wanneer licht groen is, er meer stoffen vrijkomen die het zenuwstelsel afremmen.
Pijnstillende stofjes
Uit het onderzoek bleek dat, wanneer we groen licht zien, de kegeltjes een signaal sturen naar cellen op het netvlies. Dat signaal remt ons zenuwstelsel af. Dit activeert dan weer een eiwit dat pijnstillende stofjes, zoals morfine of endorfine, kunnen binden met pijnreceptoren en door die binding voelen we dan minder pijn.
De wetenschappers van dit onderzoek willen nu verder nagaan waarom de hersenen zo zijn ontwikkeld dat groen licht het gevoel van pijn kan verminderen.
Bron: medicalxpress.com