fbpx

Onderzoekers vinden verband tussen muziekvoorkeur en hechtingsstijl

Onderzoekers vinden verband tussen muziekvoorkeur en hechtingsstijl

Luister jij het liefst naar liedjes zoals Someone Like You van Adele? Dat zou erop kunnen wijzen dat je angstig gehecht bent. © Laura Chouette via Unsplash

Onderzoekers vinden verband tussen muziekvoorkeur en hechtingsstijl

Volgens een recente studie in het wetenschappelijk tijdschrift Personal Relationships is er een verband tussen welke muziek we graag luisteren en onze hechtingsstijl, ofwel de manier waarop we een relatie aangaan.


Uit talrijke studies weten we al dat er een link is tussen iemands persoonlijkheidskenmerken en iemand muziekvoorkeur. Uit recent onderzoek blijkt er nu ook een verband te zijn tussen de liedjes die je graag luistert (en dan vooral waarover de muziekteksten gaan) en hoe jij in een relatie staat.


John Bowlby

De grondlegger van de hechtingstheorie is John Bowlby. Bowlby’s theorie gaat ervan uit dat de manier waarop een kind gehecht is aan zijn of haar opvoeder, een invloed heeft op de latere relaties van dat kind. Hij deelt deze hechtingsstijlen op in vier hoofdcategorieën: veilig gehecht, angstig gehecht, vermijdend gehecht en angstig-vermijdend gehecht.


Hechtingsstijlen?

Een veilige hechtingsstijl betekent dat je als kind op een gezonde manier een emotionele hechting had met je opvoeder. Daardoor kan je in je volwassen leven goed en met veel vertrouwen relaties aangaan. Iemand met een angstige hechting heeft dan weer last van verlatingsangst: hij of zij heeft schrik om door zijn partner verlaten te worden, bijvoorbeeld wanneer die nogal laat antwoordt op een sms’je. Ten slotte is er nog de vermijdende en angstig-vermijdende hechting. Mensen die op een vermijdende manier gehecht zijn, hebben moeite met zich kwetsbaar en emotioneel open te stellen. Mensen met een hechtingsstijl van de laatste categorie vertonen zowel kenmerken van de angstige en vermijdende hechting.


Liefde in muziek

Het onderzoek van Alaei en collega’s toonde aan dat mensen die op een vermijdende manier gehecht zijn, de voorkeur geven aan liedjes waarin de teksten deze hechtingsstijl uitdrukken. Denk maar aan het liedje No Scrubs (TLC) of Too Good At Goodbyes (Sam Smith). Meer neurotische mensen zouden dan eerder houden van liedjes met teksten die verlatingsangst beschrijven, zoals het liedje Someone Like You (Adele) of Needy (Ariana Grande). Mensen met een anstig-vermijdende hechting zouden dan meer de voorkeur geven aan liedjes zoals Work (Rihanna & Drake)I Got you Babe (Sonny & Cher) is dan weer een typisch voorbeeld van iemand met een veilige hechting.


Liedjesteksten van 1946 tot 2015

In een tweede onderzoek onderzochten de wetenschappers de teksten van de 823 meest populaire liedjes van 1946 tot 2015. Hierdoor konden ze hun resultaten uitbreiden en kwamen ze tot de conclusie dat de meerderheid van deze liedjes een weerspiegeling waren van een vermijdende hechtingsstijl. Hieruit konden ze afleiden dat dit soort hechting in deze periode niet alleen meer in liedjes, maar ook meer in de maatschappij bleek voor te komen.


Bron: HLN.beIndividuals’ favorite songs’ lyrics reflect their attachment style,  weten.site


Ga naar de inhoud