Als een van de eerste ziekenhuizen wereldwijd werkt het academisch ziekenhuis in Maastricht aan een methode om een uitgevallen evenwichtsorgaan te herstellen via een implantaat in het binnenoor. Om een beter inzicht te verwerven in de werking van het evenwichtsorgaan komen de onderzoekers uit bij onze oogbewegingen. Uit eerdere wetenschappelijke bevindingen is geweten dat oogbewegingen een invloed hebben op ons evenwicht.
Het onderzoek startte op in 2019. Intussen heeft de eerste proefpatiënt een klein apparaatje ingeplant gekregen. Het is de bedoeling dat in een medische proefomgeving (lees: ziekenhuis) het dagelijkse leven met een kunstmatig evenwichtsorgaan wordt nagebootst. De studieresultaten worden volgend jaar verwacht. Meteen zal duidelijk worden in welke mate het implantaat werkt zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken. In een volgende fase zou het apparaatje getest worden in een reële thuisomgeving.
‘Geef Ooronderzoek Gehoor’
Om het diepgaande onderzoek naar de rol van onze oogbewegingen op het evenwicht uit te vissen, organiseren de vorsers een crowdfunding onder de projectnaam ‘Geef Ooronderzoek Gehoor’. “Elk academisch centrum heeft een eigen onderzoek. Het Erasmus MC doet onderzoek naar de behandeling van plotsdoofheid, het onderzoek van het Utrecht Medisch Centrum richt zich op oorsuizen (tinnitus) bij kinderen en bij MUMC+ in Maastricht wordt dus het effect van oogbewegingen op het evenwicht onderzocht. Elk onderzoek heeft zijn eigen crowdfunding en het doel is om eind december 2022 per onderzoek in ieder geval 15.000 euro op te hebben gehaald”, klinkt het bij de initiatiefnemers.
Bron: ICT & Health.