fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Steeds minder sterren te zien met het blote oog

Steeds minder sterren te zien met het blote oog

heelal

Steeds minder sterren te zien met het blote oog

CATEGORIEËN

De voorbije 10 jaar is het aantal sterren dat we met het blote oog kunnen waarnemen, drastisch gedaald. Dat blijkt uit nieuwe data op basis van een groot burgerwetenschapsproject. Elk jaar wordt de nachtelijke hemel 7 tot 10 procent helderder, blijkt uit het onderzoek dat verschenen is in Science. Boosdoener is de lichtvervuiling die elk jaar toeneemt. 

 

Satellieten kunnen meten hoeveel kunstlicht er vanop aarde wordt uitgestraald, maar hebben hun beperkingen: ze kunnen niet alle golflengtes van LED-licht opvangen, en kunnen horizontaal licht niet meten. Daarom hebben onderzoekers het project “Globe at Night” opgestart. Wereldwijd werd burgerwetenschappers gevraagd aan te geven hoe helder de nachtelijke hemel er voor hen uitzag op een bepaalde plek. 

Astronomen

In totaal namen 51.351 amateur-astronomen en burgerwetenschappers deel. Er werden gegevens ingestuurd van op ruim 19.000 plekken op aarde. De meeste waarnemingen kwamen wel uit de VS en Europa en de helft van alle waarnemingen in Azië kwam uit Japan.

Op basis van de data die verzameld werden tussen 2011 en 2022, is nu een nieuwe studie uitgekomen. Onderzoekers van het Duitse Onderzoekscentrum voor Geowetenschappen (GFZ), de Ruhr-Universität Bochum en de Amerikaanse National Science Foundation concluderen dat de verandering in de waarneming van sterren (lees: de lichtvervuiling) sneller toeneemt dan metingen van kunstlicht op aarde doen vermoeden. 

Tot 10 procent

Het aantal sterren dat met het blote oog zichtbaar is, daalt omdat de lichtvervuiling elk jaar met 7 tot 10 procent toeneemt. Op veel plaatsen blijft de hemel ook ‘s nachts kunstmatig schemeren, wat in Vlaanderen bijvoorbeeld duidelijk te zien is boven steden.  

Die zogenoemde nachtgloed is slecht nieuws voor wie wil sterrenkijken, maar heeft ook een impact op zowel nacht- als dagdieren. Ook voor insecten zou het geen goede zaak zijn, en zelfs onze slaapkwaliteit kan erdoor beïnvloed worden. “De snelheid waarmee sterren minder zichtbaar worden voor mensen die in stedelijk gebied wonen, is dramatisch”, zegt hoofdauteur van de studie Christopher Kyba van het GFZ. De lichtvervuiling zou in Europa stijgen met 6,5 procent per jaar, in de VS zelfs met 10,4 procent. Het wereldwijde gemiddelde zou op 9,6 procent liggen. 

Bron: vrt.be 

Ga naar de inhoud